Almenü
Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet
Főmenü

A nemzetiségi nevelés és zeneiskola kapcsolata

Közös értékek

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet húsz évvel ezelőtt, 1996-ban alakult meg. Immáron két évtizede látja el – törvényi kötelezettségének is eleget téve – a helyi német nemzetiség érdekeinek védelmét és képviseletét, melyben együttműködik a kerület többi önkormányzatával, a nemzetiségi civil szervezetekkel, kapcsolatot tart hazai és anyaországbeli állami szervekkel és intézményekkel. Sokrétű, szerteágazó tevékenységet fejt ki a német identitástudat megőrzése, a német hagyományok, szokások fennmaradása érdekében.

Fontos, hogy az itt élő német közösség kihasználja lehetőségeit. Élnie kell azzal a jogával, hogy anyanyelvű nevelésben, oktatásban részesíti gyermekeit, így megadva számukra a lehetőséget arra, hogy erős identitásuk legyen.

Iskolánkkal – a Budapest XX. Kerületi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolával – évek óta szoros szakmai, partneri együttműködés köti össze. A zeneiskola, amely a pesterzsébeti kulturális, művészeti élet egyik központja, rendszeresen vesz részt a német nemzetiségi rendezvényeken is.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet szerepe, működésének hatékonysága, az elmúlt években rendkívüli mértékben megnőtt. A nemzetiségi nevelés-oktatás terén ma már meghatározó szerep hárul rá, hiszen együttműködik a Baross Óvodával, a József Attila Általános Iskola nemzetiségi tagozatával és a Német Nemzetiségi Gimnáziummal.

Partneri együttműködés

Intézményünk folyamatosan szerepet vállal kerületünk kulturális életében. Állandó kapcsolatot tartunk fenn a helybeli társintézményekkel. Felkéréseikre alkalomhoz illő műsorral szerepelnek növendékeink, esetenként művésztanáraink. A Lajtha László Művészeti Iskola 2010-ben kötött szorosabb partneri együttműködési szerződést a Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébettel, ez a dokumentum is megerősíti azt, hogy a zeneiskolás tanulók, növendékek szívesen vesznek részt a német nemzetiségi hagyományápoló programokon.

01Egykori igazgatónk, Csóka Gabriella és Dr. Fekete Károlyné, az NNÖP elnökének megállapodása kitért arra, hogy a Zeneiskola is felvállalja a német nemzetiségi hagyományok ápolását. Nemcsak együttműködésről beszélhetünk, hanem közös értékekről, hiszen zeneiskolás tanulóink egy része Pesterzsébet német nemzetiségű óvodájából, német tagozatos iskolai osztályaiból kerül ki vagy a Német Nemzetiségi Gimnáziumban tanul tovább. A Lajtha László AMI jelenlegi vezetője, Balásházi Bálint fontosnak tartja a közös értékek megőrzését és az együttműködés folytatását.

Növendékeinkkel, pedagógusainkkal rendszeresen veszünk részt a nemzetiségi bálokon, nemzetiségi gyermeknapokon, hagyományápoló táncesteken. Zeneiskolánk fúvós zenekarával több alkalommal megjelentünk az „Oktoberfest” rendezvényein is.

Több éves hagyomány, hogy a „Nemzeti Délután” keretein belül a nemzetiségi nevelés legkisebbjeit, a Baross Ovi gyermekeit minden évben meglepjük egy-egy zeneiskolai produkcióval. Növendékeink mindig nagy lelkesedéssel tesznek eleget a felkérésnek. A picik nagyon kedvelik a fúvós és az ütőhangszeres műsorszámokat.

02

Zeneiskolánk patinás épülete ad otthont a szintén tradicionális német nemzetiségi SISSI Szavaló Versenyeknek. Volt olyan év, hogy a résztvevők nemcsak verset mondtak, hanem német nyelvű kosztümös színdarabokkal is gazdagították a programot.

A Zeneiskola fúvószenekara

03A fúvós muzsikának nagy hagyománya van kerületünkben. A zenekar 1989-ben alakult a budapesti XX. kerületi Állami Zeneiskola 8-10 éves tanulóiból. Iskolánk rézfúvós tanára, zenekarvezetője, Kolossa András évek óta kiválóan készíti fel tanulóinkat az NKÖP programjain való közreműködésre. 2007-től tizenegy főből álló, autentikus német népzenét játszó kamarazenekart szervezett, akikkel a korábbi rendezvényeken túl a Német Nemzetiségi Gimnázium szalagavatóin is rendszeresen felléptek.

04

05

Balásházi Bálint
Igazgató