Almenü
Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet
Főmenü

József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola bemutatása

logo

01

A József Attila Általános Iskola Pesterzsébet nagy múltú általános iskolája, immáron 91 éve szolgálja az általános iskolai oktatást, nevelést. Az iskola 2007-ben vállalta fel a német nemzetiségi oktatás  megszervezését és elindítását, amely azóta is sikeresen működik.

 

 

02A nemzetiségi nyelvoktatáson belül a nyelvoktató forma szerint tanítjuk diákjainkat.

Programunk célja: a nemzetiségi nyelv tanításával és a nemzetiségi népismeret témaköreinek feldolgozásával járuljon hozzá a nemzetiségi oktatás céljainak megvalósításához, tehát az identitás, a magyarországi németek szokásainak és hagyományainak megőrzéséhez. A tanítás nyelve a magyar nyelv, amely mellett nemzetiségi nyelvet és irodalmat, valamint népismeretet oktatunk német nyelven. Első osztálytól kezdve hetente 5 nyelvóra van. Órarendbe iktattuk a nemzetiségi népismeret, ill. a magyarországi német néptáncok tanítását is. Tanulóink az ünnepeinken német nemzetiségi ruhát viselnek, megőrizve ezzel az öltözködéskultúrát is.

03Minden évben részt veszünk a nemzetiségi iskolák számára megrendezett országos versmondó- és színjátszó versenyeken, ahol számtalan alkalommal az élmezőnyben végeztünk. Nemzetiségi táncosaink rendszeresen szerepelnek kerületi és regionális nemzetiségi találkozókon, a kerületi sváb bálon, a német testvériskolánkból érkező csoportok tiszteletére rendezett fogadásokon és egyéb rendezvényeken. A nyári szünetben lehetőségük van a táncosoknak tánctáborban tovább mélyíteni tudásukat, melyet a nemzetiségi önkormányzat is támogat.

Fokozott hangsúlyt helyezünk arra, hogy diákjaink anyanyelvi környezetben is gyakorolhassák nyelvtudásukat, ezért Magyarországon a német nemzetiségi települések megismertetésével támogatjuk ezt, külföldre pedig utazásokat szervezünk. Az alsó tagozatosok minden évben diákcsere-programban vesznek részt a frankfurti Berkersheimer Schule hasonló korú gyerekeivel. Felső tagozatos diákjainknak olyan kirándulásokat szervezünk, ahol szintén alkalmuk nyílik a nyelvgyakorlásra, például a bécsi karácsonyi vásárokon való részvétel, amelyet természetesen kulturális programokkal is fűszerezünk, ahol a vezetés nyelve mindig német.

04Intézményünk 2017 óta tagja a Béke Lángja Egyesületnek, melynek elnöke és alelnöke Herta Margarete és Sandor Habsburg-Lothringen. Ez a non-profit egyesület egyik szívügyének tekinti, hogy se gítse a nyelvet tanuló gyerekek minél hatékonyabb tanulását, és azt, hogy minél jobban megismerhessék egymást az emberek. Segítségükkel sikerült a felső tagozaton is testvériskolákat találni. Jelenleg a kapcsolatfelvétel és a szervezés folyik. Reményeink szerint a következő évtől már diákcserére, közös kulturális programok lebonyolítására is sor kerülhet. A német nemzetiségi tánccsoport legfrissebb sikerét 2018. június 9-én aratta az ipolydamásdi Európa napon, ahol az iskola énekkarával együtt felléptek. Jól végzett munkájuk eredményeképpen ismét meghívást kaptak a Békeláng Egyesület októberi Gálájára, amelyet Bécsben, a Schönbrunni kastélyban rendeznek meg, és ahová a világ minden tájáról érkeznek vendégek.

Nevelő-oktató munkánk során folyamatos kapcsolatot tartunk a Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet elnökével és képviselőivel, akik nemzetiségi programjainkat jelentősen támogatják.

05

06

07

08

Tevékenységeink a nemzetiségi oktatás terén, sváb népszokások felelevenítése

ŐSSZEL Oktoberfest

09
10
11

TÉLEN  Márton-napi hagyományőrző ünnepség

12

Országos nemzetiségi szavaló-és színjátszó verseny iskolai fordulója

13

14

 

TAVASSZAL kapcsolattartás az anyaországgal (németországi cserekapcsolatok)

15
16
17
Krén Poroszka Jolán
Igazgató