Almenü
Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet
Főmenü

Kulturális Kapcsolatok

Német Hagyományokat Ápolók Szövetség Egyesület Pesterzsébet

2001-ben alakult meg egyesületünk és az egyesület keretében a „SISI Nyugdíjas Társaság”. Kiemelt célunk a német hagyományok megőrzése, kulturált társasági élet nyújtása. Első komolyabb rendezvény egy kirándulás volt Berkenyére, ahol élő, német hagyományokkal találkoznak. Az egyesület alapítója és vezetője Szujer Józsefné, gazdasági vezetője Fröhlich Péterné volt. Ritz Sándorné a mai napig vezeti a Sisi Társaságot

01

2011-ben változás történt az egyesület vezetője Lászlóné Ammer Klára lett. A tagság összetétele is megváltozott. Fiatalodott a társaság. mivel az idős emberek nem tudnak már minden programunkon részt venni. A helyi programjainkat aktív jelenlétükkel támogatják.

02

Szervezetünk célja kerületünk német kulturális, társadalmi hagyományainak újraélesztése és ápolása. Szerepet vállalunk Pesterzsébet közéletében. Arra törekszünk, hogy a német nemzetiségű lakosságnak megfelelő képviselete legyen a helyi és a fővárosi önkormányzatban. Ez a törekvésünk megvalósult, hiszen Bárkányi Judit a fővárosi önkormányzat elnöke, dr. Fekete Károlyné a helyi önkormányzat elnöke, Fröhlich Péterné, Thomann Gábor képviselők és Lászlóné Ammer Klára a Német- Magyar Iskola-Óvoda Egyesület ( Schulferei ) tagjaként tevékenykedik.

Feladatunknak tekintjük az itt élő német nemzetiség kultúrájának újraélesztését, identitástudatának erősítését, érdekeinek képviseletét. Szorgalmazzuk és támogatjuk a német nyelv tanulását, gyakorlását bel-és külföldön.

Partnerkapcsolatokat építünk és ápolunk Frankfurt am Main ( X Berkesheim kerületével ).

03

 

Ünnepek, amelyeket együtt ünnepelünk

  • Nemzetiségek napja
  • Őszi hagyományápoló és egészségmegőrző program (kirándulás)
  • Oktoberfest
  • Márton ünnepe ( a Városháza előtt )
  • Karácsony
  • Farsang
  • Húsvéti locsoló bál
  • Tavaszi hagyományápoló és egészségmegőrző program ( kirándulás, színház)

04

Az egyesület tagjai kéthavonta találkoznak, jó kapcsolatot ápolnak a nemzetiségi intézményekkel, ahonnan egyre több tag csatlakozik és segíti az egyesületi munkát a hagyományőrzés erősítése érdekében.

 

Lászlóné Ammer Klára
NHÁSZE elnök