Almenü
Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet
Főmenü

MOST ÉS AKKOR

A NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT PESTERZSÉBET NÉPISMERET TÁBORA RÖVID BESZÁMOLÓ

 

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet népismeret tábort szervezett kerületi kötődésű németül tanuló diákok számára. Tizenkilenc 2-6. osztályos és négy gimnazista részvételével zajlott a tábor öt napos programja 2021. június 21. és 25. között a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium kollégiumában.

A népismeret tábor programja az volt, hogy hol és hogyan lelhetőek fel a jelenben a magyarországi németek örökségének nyomai, hogyan válhat élménnyé a hagyományok őrzése.

A tábor minden napja sajátos utazás volt a Magyarországon élő német nemzetiség táncainak, gasztronómiájának, múltjának és kézművességének világába.

Az első napot a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium lelkes tanulóinak segítségével táncoltuk végig. A környék hagyományos táncaiból Fábián Léna (Mány) és Gerber Antónia (Dunaharaszti) 9.nb osztályos tanulók  professzionális vezetésével kaptak ízelítőt a táborozók.

A második napon Laczkó Erzsébet tanárnő (DNG) vezetésével elkészítettük a finom újhartyáni süteményt, a hercelt. A szív alakú sütemények nemcsak ínycsiklandóan néztek ki, hanem nagyon finomra is sikerültek. A szülőknek is ez volt a véleménye.

A csodálatos dunaharaszti tájházat Heincz Márta vezetésével tekintettük meg, vezetése során szinte megelevenedett a múlt: magunk előtt láttuk, milyen is lehetett az élet ebben a házban 100 évvel ezelőtt.

A kézműves foglalkozás során a negyedik napon a világhírű hartai bútorfestés szín- és motívumvilágával ismerkedtünk. Kaszás Bianka Sára vezetésével hartai minták alapján varázslatos ládikák kerültek ki a gyerekek keze alól.

Az utolsó napon játékos kvíz segítségével ismételtük át a héten összegyűjtött információkat.

Ám a tábor nemcsak ismeretszerzésre szolgált, bőven maradt idő a szabad játékra, szórakozásra is. A hőség ellenére öt fantasztikus napot tölthettünk együtt. Jövőre: folytatás következik!

A tábor Magyarország Kormánya támogatásával valósulhatott meg.

Ezúton is köszönjük a támogatást!