Almenü
Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet
Főmenü

Oktober Fest

Immár 10. éve került sor a Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet képviselőtestülete kezdeményezésére a német oktatási intézményekkel közös szüret mulatság megszervezésére az Oktober Festre.

Már hagyomány, hogy az Oktober Fest -et megelőző szüreti hangulatot a Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda Teréz Napi szüreti forgataga előzi meg. Így történt ez ebben az évben is. Gyönyörű őszi időben október 12.-én délután 15.00-i kezdettel a nemzetiségi óvoda ünnepségét Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere nyitotta meg.  Juhász Lajosné Alpolgármester Asszony köszöntőjében kiemelte a betakarítási ünnephez kötődő magyar népszokások fontosságát a gyerekek nevelésében. Bárkányi Judit a Fővárosi Német Önkormányzat Elnöke pedig ünnepélyesen meghívta a jelenlévőket a következő napi Oktober Fest rendezvényre.

Bélteczkyné Szende Hilda óvodavezető Pesterzsébet Önkormányzata elől járóinak köszöntése után üdvözölte a megjelent vendégeket, köztük Dr Fekete Károlynét a NNÖP elnökét, Fekete Katalint az OKIIB elnökét, Taraczköziné Endrődi Zsuzsannát a Kindergarten Alapítvány elnökét és az Óvodaszék elnökét Bircsákné Kovács Éva Máriát, valamint a megjelent SZMK képviselőket, szülőket, a József Attila Általános Iskola képviselőit, az óvodás gyermekeket, és az óvoda pedagógusait, dolgozóit. A betakarítási ünnep tiszteletére a színvonalas gyermekműsorokat a Zöld Alma magyar nagycsoportos óvodások mutatták be Szabó Gizella óvodapedagógus vezetésével, a német nemzetiségi gyermektáncokat Pap Eszter munkaközösség vezető irányításával Urbán Enikő, Juhász Vivien, Hermann Adrienn és Hódos Éva Jolán német nemzetiségi óvodapedagógusok irányították.

A másnapi Oktober Fest- nek is a Baross óvoda udvara adott otthont. Az ünnepi megnyitón Juhász Lajosné alpolgármester asszony kiemelte a jubileumi Oktober Fest jelentőségét Pesterzsébeten. Köszöntő szavaival megerősítette, hogy a rendezvény megszervezésével a nemzetiségi hagyományok éltetése és a nemzetiségi identitástudat átörökítése a legfontosabb eredmény a felnövekvő generáció életében.

Bárkányi Judit Önkormányzati képviselő, Fővárosi elnök köszöntötte Pesterzsébet, és az NNÖP elöljáróit, Juhász Lajosné alpolgármester asszonyt és Fekete Katalint az OKIIB Elnőkét az oktatási intézmények vezetőt, valamint a fellépőket. Kiemelte a regionális kapcsolatok fontosságát az NNÖP együttműködésében, és a közös programok megvalósításában. Külön köszöntötte a nemzetiségi oktatásban és nevelésben részt vevő gyermekeket, szülőket, pedagógusokat, és köszönetet mondott, hogy aktív részvételükkel immár egy évtizede segítik a rendezvény sikerét.

Az Oktober Fest- re idén a meghívott zenekar az újhartyáni Presso Bend, aki színvonalas fúvószenével nagy sikert aratott. Az nemzetiségi csoportok nagycsoportos óvodásai, az általános iskola 3. c osztályának táncai, valamint a gimnázium Rozmaring kamarakórusának előadása magas színvonalúak voltak, a gyermeki produkciók sok tapsot kaptak a közönségtől. Pap Eszter és Kisné Gopcsa Ágnes munkaközösség vezetőknek, Győrfi Zsuzsanna kórusvezetőknek és Főző Tamás tanár úrnak külön köszönet a gyermekek felkészítésért. Köszönet az intézmények vezetőinek, Bélteczkyné Szende Hilda óvodavezetőnek, Krén – Poroszka Jolán intézményvezetőnek és Tápai Ildikó igazgatóak, hogy aktívan segítették az Oktober Fest sikerét. Ebben a gyönyörű őszi időben  a szülők hazai sváb ételekkel  és süteményekkel vendégelték meg a résztvevőket.

 Kóstolhattunk az ovisoknál bablevest, svábgaluskát, mákos nudlit, kolbászt káposztával, az iskolásoknál kolbászt/ virslit hagymával, gőzgombócot, nürnbergi és frankfurti levest, krumplistésztát, bajor sültkolbászt.

Finom sváb hagyományok által készített süteményeket ismerhettük meg, ilyen volt az almásrétes, túrógombóc, császármorzsa, linzer, kalács, túróspite, pogácsa, zserbó, mézes krémes, és a vendégváró sós kifli.

A gyermekek a Virgonckodó népi játszóház fa játékain érdekes ügyességi feladatokkal ismerkedtek, arcfestéssel átváltozhattak, és kézműves tevékenységekkel tölthették el a délutánt. Nagy sikere volt a Kosaras Körhintának, ahol a gyermekek folyamatosan sorakoztak, és kedvükre szórakoztak.

Az NNÖP Képviselőtestülete köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki hozzájárult a jubileumi rendezvény sikeréhez.

Dr Fekete Károlyné
Elnök

fotók: Zsarnóczky Gyula

További képek: