Almenü
Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet
Főmenü

OKTOBERFEST

Október 19-én immár hagyományosan megrendezésre került az Oktoberfest, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet képviselőtestülete és a pesterzsébeti német nemzetiségi oktatási intézmények közös szüreti mulatsága.

Gyönyörű őszi időben délután egy órakor kezdődött az igazi „szüreti forgatag”, ahol Főző Tamás, a József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola némettanára köszöntötte a jelenlévőket. Köszöntő szavaival megerősítette a rendezvény hagyományőrző szerepét, a nemzetiségi hagyományok éltetésének és a nemzetiségi identitástudat átörökítésének fontosságát.

A köszöntő után a rendezvény ünnepélyes megnyitására felkérte Bárkányi Juditot, a Fővárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét.

Bárkányi Judit frissen megválasztott fővárosi elnök köszöntötte a pesterzsébeti oktatási intézmények vezetőit, a megjelent vendégeket, valamint a fellépőket. Kiemelte az intézményi kapcsolatok fontosságát az NNÖP és a főváros együttműködésében, és a közös programok megvalósításában. Külön köszöntötte a Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzat újonnan megválasztott képviselőit, és köszönetet mondott a nemzetiségi oktatásban és nevelésben résztvevő gyermekek szülői közösségének, hogy szavazatukkal támogatták az NNÖP képviselőinek megválasztását. Külön köszönetet mondott a jelenlévők aktív részvételéért, ami elősegíti a nemzetiségi programok támogatottságát, és a mai rendezvény sikerét.

A kezdő műsorszám a 3.c osztályos gyermekek versprodukciója sok tapsot kapott a közönségtől. A gyerekeket betanította Papp Andrea Loretta intézményvezető-helyettes. Az óvodások gyermektáncait Pap Eszter, Urbán Enikő, Dudás Lászlóné és Uicz-Juhász Vivien tanította be. A gyermekek tánca is nagy sikert aratott, amit a hosszasan elhúzódó tapssal jutalmaztak a jelenlévők. A kicsik után következtek a nagyok. A József Attila iskola hetedikesei az egy héttel korábban, a bécsi Hofburgban már előadott táncaival szórakoztatták a jelenlévőket. Felkészítő tanáruk Főző Tamás.

Az Oktoberfestre idén a meghívott zenekar, a Schorokscharer Burschen színvonalas muzsikájával nagy sikert aratott.

Az ünnepi műsor után sok finom sváb étel készült az óvodás csoportok és az iskolai osztályok bográcsaiban és a sütőrácsokon. Kóstolhattunk bajor kolbászt savanyú káposztával, fehérkolbászt édes mustárral, de szerepelt az „étlapon” sváb sertésszelet és sváb kifli is. Finom, sváb hagyományok által készített süteményeket is megismerhettünk, ilyen volt például a sváb rongyos rétes. A gyermekek a Virgonckodó népi játszóház fa játékain érdekes ügyességi feladatokkal ismerkedtek, és kézműves tevékenységekkel tölthették el a délutánt. Nagy sikere volt a szabadulószobának, ahol a gyermekek folyamatosan sorakoztak, és kipróbálhatták ügyességüket.

Az NNÖP Képviselőtestülete köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki hozzájárult az Oktoberfest sikeréhez.

Főző Tamás
József Attila Nyelvoktató Általános Iskola
német tanára szervező